L’equip de govern gestiona la “nova normalitat” amb molt poca sensibilitat, obliga el col·lectiu vulnerable a incorporar-se presencialment i denega moltes sol·licituds de conciliació

L’STEI Intersindical demana més flexibilitat per facilitar la conciliació i que es protegeixi al màxim el col·lectiu de persones vulnerables

 

El dia 22 de juny es va dictar la Resolució del conseller executiu d’Hisenda i Funció Pública amb la qual s’establiren els criteris i les mesures per organitzar la prestació dels serveis per part del personal de la institució en el marc de la fase de “nova normalitat” derivada de la pandèmia de la COVID-19. Aquesta resolució, tot i ser molt millorable, deixava la porta oberta a diferents mesures de conciliació per al personal que ho necessitàs i de protecció de les persones vulnerables.

Després de rebre una allau de queixes de treballadors i treballadores en què manifestaven la preocupació sobre la gestió que es feia dels permisos de conciliació, els sindicats amb representació a Mesa (CSIF, USO, CCOO, UGT i STEI Intersindical) varen sol·licitar la convocatòria urgent d’una Mesa extraordinària. La reunió va tenir lloc divendres 10 de juliol i l’Administració, lluny de fer passes per afavorir les mesures que estableix la pròpia resolució, es va refermar en el seu posicionament. Una setmana llarga després d’aquesta reunió, es continuen denegant per norma general les sol·licituds de conciliació i el col·lectiu de vulnerables està incorporat de manera general als llocs de feina.

Es continua fent una lectura massa restrictiva de la Resolució, ja que, segons les instruccions que s’han donat, cap persona amb fills amb edats compreses entre 3 i 14 anys (edat d’escolarització) no podrà gaudir de cap de les mesures de conciliació perquè ara mateix hi ha vacances escolars, a no ser que es tracti d’una família monoparental. Això perverteix l’esperit de la proposta de resolució negociada, que estableix com un dels objectius principals “afavorir la conciliació personal, laboral i familiar dels treballadors/es del Consell de Mallorca afectats per la crisi derivada de la COVID-19”.

Pel que fa als vulnerables, com a norma general estan obligats a fer feina de manera presencial, i, tot i que se’ls garanteixen les mateixes mesures de protecció que a la resta de treballadors, el Consell de Mallorca no és a hores d’ara especialment sensible amb aquest col·lectiu. En aquest sentit, cal recordar que altres administracions com l’Ajuntament de Palma han protegit els seus vulnerables amb mesures eficaces, com ara la possibilitat de fer teletreball en els casos en què això és possible, que és el mínim que sempre ha reclamat l’STEI Intersindical al Consell de Mallorca.

L’STEI Intersindical denuncia la manca de sensibilitat del Consell de Mallorca en aquest aspecte; el discurs que practica no es correspon amb la praxi.

No vivim uns mesos d’estiu com els dels altres anys, en què no calia parlar de “nova normalitat”. És per això que el sindicat demana a l’equip de govern mesures excepcionals que permetin que les persones vulnerables se sentin segures i protegides, que les persones que necessiten conciliar ho puguin fer i que tothom se senti protegit al seu lloc de treball.

Treballar a casa no és conciliar en el sentit estricte del terme, però és una opció que almenys ha d’estar a l’abast de la gent per poder millorar la qualitat de vida.

Són les dones les que majoritàriament demanen mesures de conciliació. Diferents estudis també indiquen que són les dones les principals perjudicades pel confinament i per les mesures postCOVID, ja que malauradament són elles les que majoritàriament s’encarreguen de les cures. És per això que l’STEI Intersindical exigeix al Consell de Mallorca polítiques públiques valentes per revertir la situació i, mentrestant, demana que almenys les persones que ho vulguin puguin continuar treballant des de casa, per tal de facilitar la vida a les persones que s’encarreguen del treball invisible de les cures.

Fer possible el treball des de casa i altres mesures de conciliació també és fer prevenció, ja que d’aquesta manera s’evitaria l’acumulació de persones als centres de treball. Si hi ha rebrots contundents de la malaltia, la gestió actual complicaria les mesures a adoptar i, en aquest sentit, el Consell de Mallorca no ha previst aquest escenari.